2018. február 5., hétfő

Ezt is jó tudni !

-Havonta megjelenő receptes újságban sokszor találok az érdekes receptek mellett hasznos és  ötletes dolgokat amit érdemes  elolvasni . Az év első lapszámának témája a leves volt amiből szeretnék megosztani veletek pár mondatot amit az újságból másolok ide  annak reményében hogy van aki  ezeknek jó hasznát veszi és talán az újságot nem olvasta :
"-" Minden nap egyél levest!"  De miért is? A levesek élettani jelentősége nem feltétlenül vitamintartalmukban rejlik, hiszen a főzés során az komoly mértékben csökken, inkább tápanyag-, rost- és ásványianyag-tartalmuk, hidratáló képességük, antioxidánsaik miatt érdemes fogyasztani őket, segítik az immunrendszer működését. A betegeknek mindig gyógyító csontlevest javasolnak. A levesek gyógyító hatását segítik a levesbe kerülő fűszerek is. A bors, a kurkuma , a fokhagyma, a kakukkfű, a gyömbér és a csípős paprika is erősítik a szervezetet.
-A tökéletes csontlevesek, húslevesek titka: Csontlevest főzhetünk bármilyen csontból(marha, csirke, tyúk, disznó, nyúl stb.), de ha igazán komplex ízű levest szeretnénk, akkor marhacsont mellett érdemes dönteni. Nagyon finom lehet a tyúk- vagy csirkecsontból szárnyból készült leves is. A csontokat első lépésként körbepirítjuk, majd ezután öntjük fel hideg vízzel . Ha felforrt a leves, visszavesszük a lángot alatta, és így főzzük tovább. Közben hab képződik a tetején, ami lényegében a kicsapódó fehérje, ezt érdemes leszedni róla, így kevésbé lesz zavaros a végeredmény.
Mind a csont-, mind a húsleveseket tisztíthatjuk tojásfehérje hozzákeverésével, de át is szűrhetjük egy sűrű szövésű kendőn, így tiszta, átlátszó levet kapunk.  A leves ízét fokozhatjuk a leveshez adott zöldségekkel, használhatunk káposztát, paprikát, sárgarépát, fehérrépát, egész vöröshagymát, fokhagymát is. 
A leszűrt csont- vagy húsleves remekül fagyasztható hús és zöldségek nélkül így kisebb mennyiségeket félretehetünk rizottó készítéséhez.
-Mi kerüljön még a húslevesbe?  A csont- vagy húslevesnek  zöldségekkel  még plusz ízt is adhatunk, Ezeket főzhetjük együtt a hússal, de a már elkészült és leszűrt levesbe is belefőzhetjük.
Tehetünk a levesbe sárgarépát fehérrépát, vöröshagymát fokhagymát gyömbért... Általános szabály, hogy a hús mennyiségének maximum fele legyen a zöldségféle.  A legjobb, ha a végén ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, mivel a főzés során koncentrálódik a leves mennyisége, és sóssá válhat, a bors íze pedig hamar elillan.
-Püré- vagy krémlevesek ?   Sokan  talán nem is tudják, de "levestani" szempontból nem minden krémleves krémleves, némelyek a püréleves kategóriájába tartoznak. A pürélevesek esetében nem használunk tejterméket a sűrítéshez, míg a krémleveseket tejtermékkel, tojássárgájával gazdagítjuk.
A püré- és a krémlevesek esetében szabadon szárnyalhat a fantáziánk, készíthetjük egy vagy többféle zöldségből, gyümölcsből, számtalan módon ízesíthetjük, garázdálkodhatunk kedvünkre a fűszerpolcon, játszhatunk a leves sűrűségével, a zöldséget különféle alaplevekben is elkészíthetjük, így is más-más ízt kapunk.  Bármilyen zöldségekből főzhetünk püré-vagy krémlevest, de mindkettőnél hangsúlyos szerep jut a levesbetéteknek, hiszen önmagában a krémes lét kanalazni unalmas.
- Gyümölcslevesek: A gyümölcsleveseket gyümölcsből főzzük, erre legalkalmasabb az alma, körte, a szilva, a meggy, a málna. Télen a fahéjas-narancsos szilvaleves remek választás lehet akár a karácsonyi asztalra is. A nyári melegben pedig készíthetünk hideg gyümölcsleveseket is, ezekben az a szuper, hogy még főzni sem kell. Ez készülhet, nyári gyümölcsökből mint a joghurtos őszibarackkrém-vagy az eperleves. 
-Gazdag levesek- olcsó levesek:  A gazdag ragus levesek jellemzője, hogy a zöldségek mellett hús is kerül a tányérba, sűrű laktató leves. sokszor készítenek bele gombócokat vagy galuskákat, hogy még laktatóbbá tegyék. Az egyik ilyen klasszikus a tárkonyos csirkeraguleves.  A legolcsóbb levesek pedig a csontlevesek, illetve a szezon zöldségeiből készült levesek. Talán nem is gondolnánk, de nagyszerű levest készíthetünk sárgarépából kevés gyömbér hozzáadásával, vagy fűszerezhetjük indiai fűszerekkel is.  
- Ételízesítő házilag: Sokan szeretik a levesekbe az ételízesítőt, ami házilag is egyszerűen elkészíthető, akár nagyobb mennyiségben, ráadásul egészséges is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint 2-2 szál sárga- és fehérrépát, 1 fej vöröshagymát, 1 közepes gumó zellert konyhai aprítóval ledarálni majd sütőpapírra terítve 80 fokos sütőben kiszárítani. A kiszáradt zöldségeket újra ledaráljuk az aprítóval, illetve ízesíthetjük sóval, borssal is, de hagyhatjuk natúran is.  Nagy segítség, ha épp nincs zöldség otthon, hiszen vízzel összefőzve zöldséglevest kapunk.
- Leves extrákkal ragu és húslevesekhez: Húsgombóc, Májgombóc, Grízgaluska, Csipetke.
 -Krémlevesekhez: Fűszeres kruton /kenyérkocka/, Levesgyöngy. "
Ui:A levesekhez ajánlott extrákból  csak párat emeltem ki ! Levespárti vagyok nagyon szeretem legyen az zöldség , gyümölcs vagy krémleves!  

-Csontlevesem-

6 megjegyzés:

Katalin írta...

De sok jó és hasznos info :-)

Éva írta...

Katalin köszi, bár a mi korosztályunk ezeket már gyakorlatban tudja de azért gondolom van aki hasznát veszi!

Tiffanylda írta...

Köszönöm az infókat! Egyetlen számomra újat találtam, hogy a csontokat körbe kell pirítani. Bevallom, sosem hallottam, pedig főzök vagy öt évtizede... Holtig tanul az ember!:) Szép hétvégét, Éva!

Éva írta...

Tiffanylda az infók közül ez számomra is újdonságnak számított. Köszi!

aranyos fodorka írta...

Én hozzátenném még, hogy a leveszöldség nyersen, ledarálva, sóval összekeverve pompásan eláll üvegben, de só nélkül kisebb csomagokban a mélyhűtőben is. Mindkét változatot használom.

Éva írta...

aranyos fodorka nálam is mélyhűtőben feldarabolva általában mindig van zöldség! Köszi!